INFORMATIE OVER RONDVAARTBOOT HILDA
Comfort
Historie
Restauratie
Meer informatie aanvragen”
INFORMATIE OVER RONDVAARTBOOT HILDA
Comfort
Historie
Restauratie
Meer informatie aanvragen”
Varen in Amsterdam met het comfort van een luxe salonboot. Als het lekker weer is kunnen de ramen in de salon en in de achterkuip opengemaakt worden en ervaart U dat prettige buitengevoel en wordt U één met de stad.
Maar ook als het weer wat tegenzit is het binnen behaaglijk en gezellig. Dankzij de hete lucht verwarming en de dubbele beglazing blijft de temperatuur aangenaam en het zicht op onze mooie stad onbelemmerd.
De milieuvriendelijke elektrische motor is vrijwel geruisloos en vrij van trillingen.
De inrichting is flexibel en comfortabel. Voor een luxe diner kunnen wij een mooie lange tafel voor U neerzetten. Deze biedt plaats aan 16 personen.
Voor 28 personen is het mogelijk een buffet te serveren. Maar wilt u tijdens het varen genieten van een drankje of alleen het uitzicht dan is er plaats voor 36 gasten.
Salonboot Hilda beschikt over een luxe wijnklimaat kast. Zo kunt U er zeker van zijn dat flessen wijn op de juiste temperatuur wordt bewaard en geserveerd. Om u van een goed kop koffie te voorzien hebben we een espresso machine aan boord. Verder is er een comfortabel toilet, draadloze microfoon en I-pod aansluiting aan boord.
Het verhaal van eerste rondvaartboot van Amsterdam, de Hilda begint omstreeks 1895. Als passagiersschip was deze gebouwd om tochtjes te maken op de Rijn en de Maas.
In 1923 haalde Cornelis Albertus Plas haar naar Amsterdam en begon de eerste particuliere rondvaartonderneming op de Amsterdamse grachten.
Foto van het Rokin in April 1930 met daarop de Hilda, met dank aan de Beeldbank van het Gemeente Amsterdam Stadsarchief
Links de Hilda in 1930 toen het Rokin nog niet gedempt was, rechts op het Damrak aan de steiger van rederij Plas
In de jaren vijftig is de eerste rondvaartboot van Amsterdam uit de vaart genomen, om weer veel later van de sloop gered te worden door twee broers die er een jacht van maakten.
Na vele jaren als jacht vond Niek Teijken in de jaren negentig op de Borneokade: ‘Ik viel meteen op haar mooie lijnen. Ik wist dat ze iets bijzonders was, ook al zag de stalen opbouw er absoluut niet uit. “Ik moest er veel geld voor betalen, maar dat had ik er wel voor over als je een goedkoop, lelijk casco koopt wordt het nooit een mooie boot. In 1998 kreeg ik definitief mijn vergunning voor vervoer over het water, dus toen konden we met de restauratie beginnen. Links de Hilda aan de Borneokade in 1990 en rechts de achterkant van de Hilda zoals Niek haar vond.
Meer over vervoer over het water.
Vervolg op de historie:’In 1998 kreeg ik definitief mijn vergunning voor vervoer over het water, dus toen konden we met de restauratie beginnen’.
De inrichting is functioneel enerzijds en historisch anderzijds. Het ritme van de originele spanten zie je terug in dakspanten in het plafond. Daarnaast is de vorm van de dakrand bewust aangepast aan de zeeg de romp van het schip. Niek heeft al deze ontwerpen en gedachten zelf ontwikkeld en kan U als geen ander vertellen waarom bepaalde keuzen zijn gemaakt. Onder andere is gekozen voor een zeer goede isolatie van het schip (o.a. sandwichconstructie v/h dak en dubbelglas ramen), hete luchtverwarming en een elektromotor, dit zijn een milieuvriendelijke keuzes en een comfortkeuzes.
Zoals U kunt zien is het schip zeer grondig onderhanden genomen. Hele stukken van het schip zijn vervangen en zoveel mogelijk op traditionele wijze gevormd en aangebracht. Al het ijzerwerk is de solide basis voor de rest van de restauratie, het elektrowerk, het houtwerk, het doekwerk en het schilderwerk.
Restauratie rondvaartboot haast klaar
Dankzij de elektrische voortstuwing is de geluidsoverlast zeer beperkt en dankzij de goede isolatie en de hete luchtverwarming is het zowel zomers als winters aangenaam aan boord. De dubbelglasramen in de salon, die ook open kunnen schuiven, zorgen voor een gegarandeerd goed uitzicht naar al het moois dat Amsterdam te bieden heeft. De indeling van het ruim is zo dat de gasten voor in stappen en een direct contact hebben met de schipper. Achterin vindt U een rustige zithoek waar des zomers alle zeildoeken opgerold kunnen worden. Er is gekozen voor een sfeer die chique uitstraalt. Dit uit zich in teakhouten panelen, koperwerk, fijne afwerking, rustige kleurstelling en bijvoorbeeld een zithoek met lekkere zachte kussens achter in het schip.