Amsterdam komt rondvaart-reders tegemoet


Amsterdam komt benadeelde rondvaart-reders tegemoet: gedoogvergunning tot einde jaar

 

Reders die onevenredig zijn getroffen door de mislukte hervorming van het vergunningsstelsel voor rondvaartboten in Amsterdam, krijgen hulp van de gemeente. Hun rondvaartboten krijgen een gedoogvergunning tot het eind van het jaar.
Dit schrijft verantwoordelijk wethouder Udo Kock dinsdag aan de gemeenteraad. Het nieuwe vergunningsstelsel moest zorgen voor minder drukte in de grachten, maar de Raad van State heeft een groot aantal vergunningen vorige maand vernietigd. Sinds de uitspraak gelden de oude vergunningen voorlopig weer.
Een aantal rederijen had met de aanstaande hervorming al fors geïnvesteerd in nieuwe schepen en ze dreigden met rechtszaken tegen de gemeente als zij de grachten niet op mochten. Met het gedogen hoopt Amsterdam deze reders tegemoet te komen. Het gevolg is dat Kock voorlopig het tegenovergestelde bereikt van de beoogde afname van de drukte.
Reders die in aanmerking komen voor een tijdelijke vergunning, krijgen dit binnen enkele weken te horen. Eind november bekijkt de gemeente of verlening van de regeling nodig is.

 

Rondvaart-Amsterdam-Historie-Hilda_IV
Rondvaartboot in Amsterdam

De hervorming die Kock wilde doorvoeren op de Amsterdamse grachten zorgde voor een ware ‘rondvaartsoap’. Behalve de uiteindelijke uitspraak van de Raad van State die de plannen van tafel veegde, was er heel veel verzet van de reders die al jaren de grachten in hun macht hebben. Ook was er de bestuurlijke chaos bij Waternet, die de hele herziening soepel had moeten laten verlopen.

Bron: Volkskrant http://www.volkskrant.nl/binnenland/amsterdam-komt-benadeelde-rondvaart-reders-tegemoet-gedoogvergunning-tot-einde-jaar~a4505782/

 

Meer over de ‘rondvaartsoap’

Waternet krijgt de schuld van ‘rondvaartsoap’

Hoe kon de gemeente Amsterdam zo blunderen met de rondvaartboten? (+)

Door deze verkooptruc behouden grote rederijen al hun rondvaartboten

De Raad van State steekt een stokje voor de slachting onder de rondvaartboten