Op het water zijn de mensen aardiger


De karavaan van het Amsterdam Light Festival komt om vijf uur ‘s middags in beweging. De rederijen kunnen dan drie rondjes varen op een avond. Jan, Dennis en Henri, nautisch inspecteurs, leggen hun boot de Watersnip stil in het Entrepotdok. Ze kijken naar de rondvaartboten die hun rondje varen.

Jan: “Het Amsterdam Light Festival is anders dan bijvoorbeeld Koningsdag. Voor ons levert het weinig extra drukte op. Het is toch vooral het feestje van de rondvaart, en die hebben er alle belang bij dat alles soepel loopt. Dus de rondvaartschippers houden zich goed aan de regels.” Op het beeldscherm in de kajuit zie je de groen afgebeelde boten inderdaad als een treintje langs de lichtkunstroute trekken. De mannen van team Nautisch Toezicht en Handhaving controleren of de langsvarende boten de verlichting op orde hebben, en of ze niet harder gaan dan 6 kilometer per uur, de maximale snelheid op het Amsterdamse binnenwater. Op een kleine aanwijzing hier en daar na, is het vanavond vrijwel allemaal in orde.

Koppen tellen

Ingespannen telt Jan het aantal passagiers op een privésloep die langs vaart. “Die sloep mag maximaal twaalf man aan boord hebben. Dit om overlast te voorkomen.” Als we doorvaren komen we langs het favoriete lichtkunstwerk van Jan: Hiding in the Wolf’s Lair. Dit kunstwerk verwijst naar de vele onderduikers die in de Tweede Wereldoorlog in Artis verstopt zaten, onder meer op de zolder van het Wolvenhuis. “Deze vind ik prachtig. Die marionet die op Nemo geprojecteerd wordt, die vind ik behoorlijk macaber. Geen idee of de kunstenaar het zo bedoeld heeft maar het lijkt toch net of je naar een bungelend lijk kijkt.”

Hiding-in-the-Wolf_s-Lair-by-Republic-of-Amsterdam-Radio-_-Nomad-Tinker-House-Photo-Janus-van-den-Eijnden-4

Hiding in the Wolfs Lair, Foto Janus van den Eijnden

Direct beboeten, dat hoeft bijna niet

“Op het water is de sfeer gemoedelijk”, zegt Jan. “Op het water zijn de mensen anders dan aan wal, aardiger. We spreken mensen aan en die passen dan meestal hun gedrag aan. Direct beboeten, dat hoeft bijna niet. Zeker in het winterseizoen, als er weinig mensen in eigen bootjes varen.” Want de nautisch inspecteurs hebben het in de zomer beduidend drukker. “Particulieren kennen de regels meestal niet, of niet goed. En gaan sowieso voor de gezelligheid het water op, dus daar komt meer overlast bij kijken. Geluid, te hard varen, dat soort dingen.”

260 kilometer vaarweg in de smiezen

De wintermaanden lenen zich goed voor bijvoorbeeld de veiligheidscontroles van de rondvaartboten, elke twee jaar. En elke toezichthouder heeft een eigen rayon in Amsterdam waar hij of zij regelmatig gaat kijken. Om gezonken bootjes aan te melden bij de collega’s van de bergingsploeg, overlastmeldingen na te gaan, of om te kijken hoe de kades erbij liggen. Daarnaast zijn er natuurlijk de calamiteiten, zoals een auto te water of de vondst van dode lichamen, waar de inspecteurs de politie assisteren. Gezamenlijk houden de 20 nautische inspecteurs 260 kilometer vaarweg in de smiezen.

Op de fiets

Overigens stappen de nautische inspecteurs ook regelmatig op de fiets. “Vanaf de kade kunnen we veel beter overtredingen constateren. Daarbij gaat het met name om harde muziek. Dat hebben we drie jaar geleden onder de duim gekregen met nieuwe regels en strenge handhaving. We zien helaas wel dat het probleem zich verplaatst, met name naar de Amstel en de Nieuwe Meer.”

Alles omkatten van Waternet naar Amsterdam

De diesels waar het team mee vaart worden binnenkort vervangen door elektrische boten. Dat is mooi want team Nautisch Toezicht en Handhaving is per 1 januari overgegaan van Waternet naar de gemeente. De nieuwe boten krijgen direct het juiste logo. De overgang naar de gemeente heeft zo z’n voordelen: er komt een pool van zo’n 30 ‘walhandhavers’ die tijdens het vaarseizoen met de nautische inspecteurs gaat samenwerken.

 

 

Lichtjes blijven aan tot blue monday

Toeval of niet, de lichtjes van het Amsterdam Light Festival blijven aan tot blue monday, 20 januari. Er is een vaarroute en een wandelroute.

Foto bovenaan, Janna Koops

Bron: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/water-mensen-aardiger/