De Salon Vloot Amsterdam: Erfgoed in de Grachten


De Salon Vloot Amsterdam: Erfgoed in de Grachten

De Stichting Salon Vloot Amsterdam (SVA) is opgericht in 20023 vanwege veranderingen in het rondvaartbeleid van Amsterdam. De oprichters vinden dat nieuw beleid goed is, maar dat het maritiem erfgoed eerlijk behandeld moet worden. Ze willen dat de 26 oude salonboten in de grachten blijven varen.

Rondvaart diner Amsterdam Salonboot Hilda

“De eigenaren van deze boten zien dat het steeds drukker wordt op de grachten, maar zij hebben daar niets mee te maken,” zegt Reinhard Spronk, de voorzitter. “Door het nieuwe beleid van de gemeente Amsterdam is het moeilijker geworden voor deze boten om te blijven bestaan. Deze boten zorgen niet voor extra drukte op het water van Amsterdam.” De oude salonboten worden vooral gebruikt voor privé- en zakelijke rondvaarten.

Nuon logo Groene Energie

Schoner Amsterdam

Vanaf 1 januari 2025 moeten rondvaartboten in Amsterdam zonder uitstoot varen. Dit werd al in 2013 besloten. Tot 2015 konden de eigenaren subsidies krijgen om hun boten milieuvriendelijker te maken.

Er mogen maximaal 550 rondvaartvergunningen worden uitgegeven. “Dit is belangrijk om te zorgen dat het niet te druk wordt in de stad,” zegt de gemeente als antwoord op vragen. Ze willen ervoor zorgen dat het water in Amsterdam toegankelijk en veilig blijft en dat de stad leefbaar blijft. “Rondvaarten zijn populair bij toeristen en lokale mensen. De oude salonboten zijn daar een onderdeel van.”

“Iedereen moet in Amsterdam helpen om de uitstoot te verminderen. Dat betekent dat alle voertuigen, van scooters en auto’s tot boten, schoner moeten worden. Ook al lijkt het alsof het niet veel helpt als één boot minder vervuilt, als alle boten schoon zijn, heeft dat een groot effect op de luchtvervuiling.”

De gemeente wil geen antwoord geven op vragen over boten van de overheid die vervuilen en over het feit dat banken geen leningen willen geven aan bootbezitters omdat ze niet zeker weten of ze hun boot wel mogen gebruiken.

De Salon Vloot Amsterdam
een aantal salonboten in Amsterdam te zien op http://www.salonbootamsterdam.nl/